Gazeta10

Pisonero: Plani i Rritjes së Ballkanit, kusht për Beogradin dhe Prishtinën është dialogu

“Kur t’i marrim këto axhenda reformash, ne do të jemi në gjendje t’i vlerësojmë ato dhe të miratojmë axhendat e reformës, pas konsultimit me vendet anëtare. Ne jemi duke pritur për partnerë nga Ballkani Perëndimor,” tha Pisonero në një konferencë shtypi në Bruksel, kur u pyet nga një gazetar shqiptar nëse i dërguari i posaçëm i BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Miroslav Lajçak, ka bërë një vlerësim të konstruktivitetit të dy palëve në dialog për të përcaktuar nëse ato do të përfitojnë nga grupi i parë i pagesave nga rritja ekonomike. Plani për Ballkanin Perëndimor.

Ajo shtoi se “në rastin e Kosovës dhe Serbisë ekziston një parakusht për të bashkëpunuar në mënyrë konstruktive në kuadër të obligimeve nga dialogu”.

“Kjo do të monitorohet, por fillimisht ne presim që palët të dërgojnë axhendat e tyre të reformës”, tha Pisonero.

E pyetur nëse mund të pritet ndonjë gjë këtë muaj kur bëhet fjalë për Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, ajo tha se është “pak e vështirë të parashikohet” nga pala e BE-së.

“Ne në thelb presim që të gjithë partnerët tanë të prezantojnë agjendat e tyre të reformave të finalizuara dhe më pas kjo do të duhet të vlerësohet nga ana jonë. Do të kemi konsultime edhe me shtetet anëtare. Në rastin e Kosovës dhe Serbisë, ekziston një gjeneral parakusht që ata do të duhet të angazhohen në mënyrë konstruktive në normalizimin e marrëdhënieve të dyja palët rrezikojnë të humbasin mundësi të rëndësishme në mungesë të përparimit”, tha Pisonero.

Kur është fjala për emërimin e një të dërguari të ri special të BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe çështjeve të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor, zëdhënësja e Komisionit Evropian për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, Nabila Masrali, tha se është lëshuar një rekomandim. për të zgjatur mandatin e Miroslav Lajçakut në atë detyrë për pesë muaj, pra deri më 31 janar 2025.

“Vendimin për këtë do ta marrë Këshilli”, tha Masrali.

Më 7 maj, Këshilli i BE-së miratoi zyrtarisht krijimin e Instrumentit për Reforma dhe Rritje për Ballkanin Perëndimor, i cili i jep rajonit, përfshirë Serbinë, akses në ndihmë financiare shtesë prej gjashtë miliardë eurosh në periudhën 2024-2027./euronews.al

Zëdhënësja e Komisionit Evropian për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Ana Pisonero, tha sot, duke folur për Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, se Komisioni Evropian pret që të gjithë partnerët nga Ballkani Perëndimor të finalizojnë agjendat e tyre reformuese dhe se në rastin e Beogradit dhe Prishtinës, një nga parakushtet është një bashkëpunim konstruktiv në kuadër të obligimeve të dialogut.

“Kur t’i marrim këto axhenda reformash, ne do të jemi në gjendje t’i vlerësojmë ato dhe të miratojmë axhendat e reformës, pas konsultimit me vendet anëtare. Ne jemi duke pritur për partnerë nga Ballkani Perëndimor,” tha Pisonero në një konferencë shtypi në Bruksel, kur u pyet nga një gazetar shqiptar nëse i dërguari i posaçëm i BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Miroslav Lajçak, ka bërë një vlerësim të konstruktivitetit të dy palëve në dialog për të përcaktuar nëse ato do të përfitojnë nga grupi i parë i pagesave nga rritja ekonomike. Plani për Ballkanin Perëndimor.

Ajo shtoi se “në rastin e Kosovës dhe Serbisë ekziston një parakusht për të bashkëpunuar në mënyrë konstruktive në kuadër të obligimeve nga dialogu”.

“Kjo do të monitorohet, por fillimisht ne presim që palët të dërgojnë axhendat e tyre të reformës”, tha Pisonero.

E pyetur nëse mund të pritet ndonjë gjë këtë muaj kur bëhet fjalë për Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, ajo tha se është “pak e vështirë të parashikohet” nga pala e BE-së.

“Ne në thelb presim që të gjithë partnerët tanë të prezantojnë agjendat e tyre të reformave të finalizuara dhe më pas kjo do të duhet të vlerësohet nga ana jonë. Do të kemi konsultime edhe me shtetet anëtare. Në rastin e Kosovës dhe Serbisë, ekziston një gjeneral parakusht që ata do të duhet të angazhohen në mënyrë konstruktive në normalizimin e marrëdhënieve të dyja palët rrezikojnë të humbasin mundësi të rëndësishme në mungesë të përparimit”, tha Pisonero.

Kur është fjala për emërimin e një të dërguari të ri special të BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe çështjeve të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor, zëdhënësja e Komisionit Evropian për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, Nabila Masrali, tha se është lëshuar një rekomandim. për të zgjatur mandatin e Miroslav Lajçakut në atë detyrë për pesë muaj, pra deri më 31 janar 2025.

“Vendimin për këtë do ta marrë Këshilli”, tha Masrali.

Më 7 maj, Këshilli i BE-së miratoi zyrtarisht krijimin e Instrumentit për Reforma dhe Rritje për Ballkanin Perëndimor, i cili i jep rajonit, përfshirë Serbinë, akses në ndihmë financiare shtesë prej gjashtë miliardë eurosh në periudhën 2024-2027./euronews.al

NË FOKUS

askk
Ky është numri i banorëve për secilën komunë të Kosovës
riu
Në lulen e rinisë/ I riu 24 vjeç u vra pas debatit për muzikën e lartë
vdess
Vdes aktori i njohur në moshën 46 vjeçare, dyshohet se shkaktar ishte nxehtësia
drita
Vdes aktorja e humorit Drita Duraku
faton
“Më është bërë zullum”- Faton Hajrizi shfaqet me një video, tregon arsyen e arratisjes nga burgu i Smrekonicës
faton
Faton Hajrizi lajmërohet sërish nga arratia, Sveçlës ia shan mbiemrin dhe i vë bast: Kurrë nuk mundesh me më kapë
ylli
Zbulohet vajza misterioze në krah të Ylli Limanit
vd
Vdes e reja nga Prishtina, vuante nga një sëmundje e rëndë