Gazeta10

Avokati ngre alarmin: Specialja po rrezikon të drejtat kushtetuese të Kadri Veselit

Ky i fundit, në një parashtresë të dërguar para disa ditësh në Gjykatë, ka ngritur alarmin se rregullativat e vendosura nga gjyqtari me kërkesë të Prokurorisë, mund të përbëjnë shkelje të rëndë ndaj të drejtave të Veselit në gjykim, shkruan lajmi.net.

“Është e qartë dhe e vetëkuptueshme se të gjitha çështjet e propozuara ndikojnë drejtpërdrejt në rezultatin e procedurës, duke cenuar potencialisht të drejtën e z. Veseli për një gjykim të drejtë siç mbrohet nga Kushtetuta dhe instrumentet përkatëse ndërkombëtare për të drejtat e njeriut”, thuhet në parashtresën e Emmerson që e ka parë lajmi.net.

Për më tepër, Emmerson ka ilustruar se si me vendimin për kontaktin me dëshmitarë, është thyer edhe parimi bazë për “barazinë e armëve” në një process gjyqësor.

Avokati britanik ka theksuar se si Gjykata i ka dhënë të drejtë prokurorisë në kërkesën e saj që mbrojtjes t’i mohohet liria në zgjedhjen e metodologjisë së kontaktimit dhe intervistimit të dëshmitarëve, ku përshihen takimet jo zyrtare dhe jo të regjistruara.

“Nga parashtresat e Mbrojtjes është e qartë se e drejta për barazinë e armëve do të cenohej duke i mohuar Mbrojtjes të njëjtën “liri në zgjedhjen e metodologjisë së kontaktimit dhe intervistimit të dëshmitarëve, e cila përfshinte takime jozyrtare dhe jo të regjistruara”. Më tej, në vend që të tregohej çdo “shqetësim hipotetik”, mbrojtja iu referua rasteve specifike dhe objektive të cilat do t’i siguronin SPO-së një avantazh taktik të padrejtë”

Emmerson ka theksuar se me vendimin e marrë nga gjyqtari paraprak, Prokuroria do të jetë e informuar për çdo hap të fshehtë të avokatëve, përfshirë atë se cilët dëshmitarë i ka mbrojtja në prioritet, si dhe do t’i jepej njohuri prokurorisë për besueshmërinë e dëshmitarëve dhe linjat e mundshme të marrjes në pyetje shumë përpara gjykimit.

Kujtojmë se prokuroria kishte kërkuar që të ketë qasje në secilën intervistë, të dëshmitarëve, teksa Gjykata e kishte pranuar të njëjtën.

Gjithsesi, gjykatësi kishte vendosur si kusht që ZPS-ja t’i drejtohet trupit gjykues mekërkesë për të marrë pjesë në ato intervista.

Edhe pse në parashtrime përmendet “pala thirrëse” dhe “pala kundërshtare”, te çështja e intervistimit të dëshmitarëve kjo vlen më së shumti për mbrojtjen. Pasi, Prokuroria veç se ka përfunduar pjesën më të madhe të intervistave me dëshmitarët.

NË FOKUS

vrasja-ne-malisheve-2-e1695197794625-673x480-1
Vrasja në Malishevë, trupi i pajetë ende në rrugë (FOTO)
Tenistja
Dëshmia tronditëse e tenistes franceze: Trajneri më përdhunonte tre herë në ditë
Screenshot 2023-09-20 113457
Vrasja në Malishevë - Viktima dhe dorasi ishin kolegë pune, la pas dy djem (Foto)
378300025_199794649674793_8964987076832914870_n
Pamje shokuese, familjari poston fotot e nipit të mitur që u rrah nga mësueset e një kopshti (Foto)
IMG_4246
E dhimbshme: Dy 18 vjeçarë shqiptarë vdesin në një aksident në Zvicër
Screenshot 2023-09-20 091948
Ekskluzive: Ky është personi që u vra në Malishevë (FOTO)
377107663_1262657837695256_5506678351404178209_n
Video virale e hajdutit kur “shtypet” nga traktori pasi tentoi ta vidhte
Familja-Shala-Elshani
Shkelja e dy këmbësorëve në Pejë : Familja Shala shtrijnë dorën e pajtimit ndaj Elshanit (VIDEO)