Gazeta10

Në Ditën Botërore të Popullsisë, UNFPA thekson nevojën për të çmitizuar ndryshimet demografike në Evropën Lindore

Në Ditën Botërore të Popullsisë së sotme, Zyra Rajonale e UNFPA-së për Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore theksoi nevojën që përgjigjet ndaj ndryshimeve demografike me të cilat përballen vendet në rajon të bazohen në prova të shëndosha dhe të drejtat e njeriut.

“Mënyra se si diskutohet ndryshimi demografik në rajon është ende shumë shpesh i shënuar nga keqkuptime dhe ankthe,” tha Florence Bauer, Drejtoreshë Rajonale e UNFPA për Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore.

Ndryshimet e popullsisë që po përjeton rajoni janë reale dhe efektet e tyre kërkojnë përgjigje urgjente, shtoi znj. Bauer.

“Por nuk ka asnjë arsye për panik: ka shumë që qeveritë mund të bëjnë për të zbutur efektet negative dhe për të shfrytëzuar plotësisht mundësitë që vijnë edhe me ndryshimet demografike.”Në të gjithë Evropën Lindore dhe Juglindore, normat e lindshmërisë janë të ulëta, përgjithësisht midis 1.3 dhe 1.8 fëmijë për grua. Në të njëjtën kohë, miliona njerëz janë larguar nga vendet e rajonit për të kërkuar mundësi më të mira diku tjetër. Të marra së bashku, këto tendenca kanë përshpejtuar plakjen dhe, në shumë raste, tkurrjen e popullsisë në rajon. Shumica e vendeve që kanë popullsi më të vogël sot se në vitin 1990 ndodhen në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore. Popullsia ka rënë me 30 për qind ose më shumë gjatë kësaj periudhe në disa vende.Me pjesën më të madhe të diskursit në rajon të përqendruar rreth rritjes së normave të lindshmërisë, UNFPA paralajmëron se kjo mund të çojë në vënien e fajit dhe presionit mbi gratë dhe injorimin e faktorëve themelorë që pengojnë formimin e familjes dhe nxisin emigracionin, si arsimi i dobët, strehimi i papërballueshëm, punët e paqëndrueshme. , paqëndrueshmëria politike dhe korrupsioni.“Kjo është arsyeja pse fokusi në normat e lindshmërisë mund të jetë kundërproduktiv dhe potencialisht i dëmshëm,” tha znj. Bauer.

“Rrezikon të shpërqendrohet nga zgjidhjet reale të sfidave demografike dhe të ndryshojë progresin e dekadave në barazinë gjinore, të drejtat riprodhuese dhe fuqizimin e grave, me pasoja negative potencialisht të gjera për stabilitetin dhe zhvillimin e vendeve.”Ndërsa numri i popullsisë është i rëndësishëm, vendet mund të lulëzojnë edhe kur nivelet e lindjeve janë të ulëta. Por kjo kërkon investime të qëndrueshme në kapitalin njerëzor dhe çmontimin e shumë pengesave që gratë dhe grupet e tjera të margjinalizuara hasin ende për të marrë pjesë plotësisht në ekonomi dhe në jetën publike.UNFPA po punon me qeveritë në të gjithë rajonin për të rritur kapacitetet për trajtimin e ndryshimeve demografike në një mënyrë gjithëpërfshirëse, bazuar në prova dhe në përputhje me të drejtat e njeriut dhe parimet e barazisë gjinore. Të programi i rezistencës demografike është i strukturuar rreth katër shtyllave: politika, kapitali njerëzor, reforma e sistemit dhe mbështetja publike.Një grup pyetjesh dhe përgjigjesh të bëra shpesh mbi ndryshimet demografike në Evropën Lindore është i disponueshëm këtu.Dita Botërore e Popullsisë ishte themeluar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara për të rritur ndërgjegjësimin për çështjet e popullsisë dhe është shënuar që nga viti 1990.UNFPA, Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara, është agjencia e OKB-së për shëndetin seksual dhe riprodhues. Misioni i saj është të krijojë një botë ku çdo shtatzëni është e dëshiruar, çdo lindje e fëmijës është e sigurt dhe potenciali i çdo të riu përmbushet.

NË FOKUS

polici serb
Bashkëshortja e policit të plagosur në Lloznicë, zbulon detaje të reja
plaku-600x360
“Mu afrua dhe më pyeti”, mediat serbe thonë se ky është personi i fundit që kontaktoi me Faton Hajrizin
IMG_3764
“Në kamerën e dyqanit të tij…” – zbulohen detaje të tjera se si pretendohet se u kap Faton Hajrizi
Faton12
A e dini që e dashura e Faton Hajrizit, është vajza e komandantit të njohur të UÇK-së?
fatonn
Orët e fundit të Faton Hajrizit – sa kilometra i bëri nga vendi ku dyshohet se e vrau policin deri te fabrika ku u strehua
pamjee
Publikohet fotografia e Faton Hajrizit të vrarë
lloznice
Dëshmitarët okular tregojnë se çfarë ka ndodhur mbrëmë në Lloznicë
Hh
Flet e dashura e Faton Hajrizit: Pa e pa trupin e tij nuk besoj që ka vdekur